За какво използвате facebook? За какво ви използва той?

Целият свят работи за facebook. Дори и аз като пиша тази статия, макар целта й да не е рекламна.

Мернах една статия тази седмица със заглавие: Снимка от facebook спаси дете, болно от рак. Независимо по какъв повод е излязла тази новина, тя е чист и 100%-ов PR за прочутата социална мрежа. Успоредно с това веднага правя асоциация с това как на ad:tech един от акцентите в лекцията на Colm Long (Director, Online Operations, EMEA, Facebook) беше как facebook е помогнал на дете, болно от аутизъм да започне да води социален живот. Този случай от реалния живот беше последван от 2-3 подобни примера и лекцията се оказа доста драматична…

Тази доста мощна PR кампания, която целенасочено ни набива в главите колко безвреден и дори полезен е facebook се случва от няколко месеца. Интересно е, че таймингът й беше идеален – точно около излизането на филма на David Fincher “Социалната мрежа” (The Social Network). Според всички спойлери около продукцията и негативната реакция от facebook централата, явно филмчето не оставя само позитивни впечатления за социалната мрежа.

Истината обаче, винаги е някъде по средата. Facebook е вреден доколкото му позволиш, и полезен до същата граница. Вие решавате за какво ще го използвате, защото автоматично той може да ви използва до дупка. Всичко зависи от това колко далече ще му позволите да стигне.
Малък пример: изберете дали искате да използвате социалната мрежа за лично забавление или за работа. Подберете контактите си и оформете профила си според това решение. Ако искате да сте там с приятелите си – споделете каквото знаят за вас, покажете снимки от местата, където сте били, за да можете да споделяте впечатления с тях и онлайн. Но тогава не добавяйте всеки, който видите или ви пусне покана за приятелство.
Ако искате да правите бизнес – facebook е много добро място за контакти и за следене на конкуренцията. Но бъдете бизнес в профила си – контролирайте информацията, която се публикува за вас.

Тепърва ще видим как ни използва facebook. Засега (поне в България) сме запленени от бляскавата му премиера, която трае вече 2-3 години. Да видим кога ще си покаже рогата или ще се изтърка. И двете пак зависят само от нас. Засега знаем със сигурност, че ни използва за да печели пари. И то, много пари.

Advertisement

One thought on “За какво използвате facebook? За какво ви използва той?

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s