Петънцата на световната карта: vkontakte и maktoob

Пак се спирам на социалните мрежи. Не знам дали защото съм се вдъхновила след гледането на “Социалната мрежа” вчера, или просто защото днес отново сърфирах из световната карта на социалните мрежи в търсене на нещо различно от facebook.

Попаднах на две доста интересни петънца на картата. Едното е руското В Контакте (което не е точно петънце, а по-точно гигантско петнище), което е тотален лидер в Русия и региона; а другото – арабския Maktoob, който скоро беше погълнат от Yahoo!

Открийте разликите! Ето една: facebook променя дизайна си по-често ;-)

Когато погледна В Контакте, предполагам като всеки друг потребител, веднага правя асоциация само с едно нещо – facebook. Но тук няма да започваме спора за кое е първо – кокошката или яйцето, защото фактите са си факти. Две години са били нужни на някой руски предприемач да се усети за златната мина. Павел Дуров се оказва щастливецът – прави копие на facebook, пуска го на руски, знае се, че е руско производство и готово! Facebook бидейки американски, няма шанс в Русия. С някои по-различни функционалности пък претендира, че не е клонинг на прочутото харвардско творение.

Що се отнася до реклама, ако ще се борите с руския онлайн пазар, трябва определено да помислите за рекламната платформа на В Контакте. Ад спотчетата съмнително напомнят на тези на facebook, но за да започнете да рекламирате там е малко по-трудно. Факт е, обаче, че тези платформи се развиват в момента и промени в процеса има всеки ден.

Ситуацията с Maktoob е малко по-различна. Тук не говорим за социална мрежа във вида, в който си я представяме вече. Първо, той е създаден още през 1998 г. и за съвсем други нужди (разбирайте хора и култура). Най-впечатляващото му предимство е било именно за хората, които искат да пишат с арабски букви, но нямат нужната за целта клавиатура – благодарение на Maktoob, те са можели чрез виртуална такава. Днес, макар и собственост на Yahoo! и имайки неговия облик, представлява най-силната база данни от потребители в арабския свят. За да достигнете до този онлайн пазар, трябва да минете именно през Yahoo!

Вижте актуалната световна карта на социалните мрежи тук.

Advertisement

2 thoughts on “Петънцата на световната карта: vkontakte и maktoob

  1. Всяко време носи модата си, фейсбук е златна кокошка в момента, след време ще се появи нещо ново и отново се почва с копията.

    Добра статия, поздрав

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s