Няколко пожелания за 2011

Още малко и изпращаме окончателно 2010 и осезаемо навлизаме в новото десетилетие. 2001-2011 бяха години на изключително скорострелна промяна на целия свят и животът стана ужасно забързан… даже изнервен. May we live in interesting times!

Тазгодишната ни картичка (XS Software)

Няма да ви занимавам с обзор на 2010 – всеки вече го е направил за себе си (ако е искал). По-важно ми е да си пожелаем някои неща, чиято реализация да следваме идната година и да се надяваме, че няма да има големи пречки по пътя.

+ звучи ужасно банално, но е първо в листата: Да сме по-позитивни, усмихнати и учтиви (било то и само от куртоазия). Стига вече сърдити физиономии навсякъде. Ако сами не се опитаме да си помогнем, няма как да подобрим нещата – нито настроението си; нито настроението на околните.

+ Търпение. Стига бибитки по задръстванията; псувни и нерви, нерви, нерви! Спокойно хора, единственото място, за което бързаме в крайна сметка, е Оня Свят!

+ Грижа. Нека поне се опитаме да намалим рушенето на всичко около нас; хвърлянето на отпадъци където ни скимне; газенето на единствените зелени площи… Нека ценим живота на всеки човек и престанем да изпреварваме като ненормални.

+ Креативност. Наскоро ми направи впечатление, че са сложили ограда около малката зелена площ пред Строителния техникум в София; Сложили са я, защото хората масово газеха тревата, за да минават напряко. Да, ама тротоарът е толкова тесен, че сега на моменти трябва да чакаш трафика от народ да се изтегли за да минеш или да рискуваш да ходиш по релсите… А можеше просто да се направи хубава пътечка с плочки, вместо да се слага ограда. Българинът винаги гледа да ограничава хоризонта, не да го разширява.

+ Доверие. Доверие в чуждото, но работещото. Сами топлата вода няма да открием, защо просто не вземем хубави примери от страни като Германия, Великобритания, Франция, Австрия… Там няма частично санирани кооперации, новопостроени грозофили; там няма наклонени колчета по тротоарите; няма криви плочки (или поне е рядко); няма дупки по основните улици; там хвърлят сол още докато вали снегът; има субсидии за новия бизнес; има действаща здравна каса и хората са осигурени; синдикатите са силни, има социална политика… Толкова ли е трудно постижимо? Не разбирам ние защо не искаме тези неща. Не сме чак толкова по-назад, малко усилия ни трябват, съвсем малко.

+ Иновативност. Желание за промяна. Смелост.

А вие какво си пожелахте за Новата година?

p.s. Благодаря на всички читатели и ви желая незабравимо изпращане на 2010 и посрещане на 2011. Ще се видим отново догодина! :-)

Advertisement

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s