Най-силният брандинг: Дядо Коледа

Някога представяли ли сте си Дядо Коледа да изглежда по друг начин? Например с дълга роба и черна коса, или пък като същество далеч от човешкия облик? Надали… Като един от най-известните брандове в световен мащаб, струва ми се интересно да разберем (ако вече не знаем) откъде иде този му вид. Отговорът е колкото изненадващ, толкова и логичен…

В духа на комерсиализацията, още през 1931 Coca-Cola прави гениалната реклама с участието на самия Дядо Коледа и оттогава насетне това е ликът на стареца по целия свят. Не само, че вече поне 2-3 поколения асоциират белобрадия с рисунката на Haddon Sundblom, но и цял свят от десетилетия прави реклама на колата, без да се усети.

Coca-Cola прави и своите Коледни реклами традиционно от години; подарява мечета, камиони и какво ли още не, стига да сте изпили достатъчно количество от прочутата напитка. Подобен брандинг е истински феномен и общо взето 1 на милион.

Преди да бъде реклама на coca-cola, Дядо Коледа се е казвал Saint Nicholas и е оставял малки подаръчета в обувките на най-бедните. Този религиозен и митологичен герой е създаден в Кападокия, византийска провинция (днешна Турция) по образ и подобие на Свети Никола – епископ, който е роден около III-IV в. Запомнен е с това, че е дарил цялото си състояние на бедните и по повод тази му постъпка се създала цяла традиция хората да си разменят подаръци.

Advertisement

3 thoughts on “Най-силният брандинг: Дядо Коледа

  1. преди 50г в българските карчтички е бил без брада и със зелена роба, даваха го по телевизора :)

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s