Еко&Био бизнесът

Думичките “еко” и “био” се сдобиха със съвсем ново значение откакто стана модно, здравословно и доста рекламирано да живеем зелено. То лошо няма, даже обратното, въпросът е доколко са “био” и “еко” био и еко нещата по магазините в България.

Що е то Био: Био храната е здрава и питателна, почвата от която расте плода не е натъпкана с химии (торове и пестициди) и средата, в която се развива е балансирана и естествена. Думата “био” присъства в българското законодателство (“еко” също) и ако храната, която си купувате има такъв етикет, то значи нейният производител е покрил определени стандарти и изисквания.

Целта: Да живеем здравословно и да поглъщаме по-здрава и чиста храна. За целта обаче и трябва да заплатим съответната цена – качеството струва пари. Затова не се изненадвайте, ако еко и био продуктите са малко по-скъпи.

Ползата: ако развиваш бранда си под мотото на грижата за планетата имаш шанс да се възползваш от непряка реклама. Основна причина за това е, фактът че през последните години стана доста модерно да се грижим за природата и здравето си. За жалост обаче, тази мода все още е безсилна пред алчността. Също така все още има прекалено много браншове, които още не могат да намерят еко вариант да упражняват предмета си на дейност. Важното е, че вече се върви в тази посока.

В световен мащаб, обаче. При нас тези неща са все още слабо застъпени. Веднага давам за пример управлението и липсата на мерки срещу замърсяването на въздуха. Купищата обезпокоителни публикации го доказват, или поне медиите наблягат силно на това. Статии със заглавие от рода на “Дишаме най-мръсния въздух в Европа” излиза всяка година: 2008, 2009, 2010, 2011, но очевидно мерки не се взимат. Факт е обаче, че българинът все повече търси здравословното и засега намира такова само на етикетите в магазините, срещу определена цена. Що се отнася до данъците – дори да ги плаща в пълен размер, не трябва да разчита на грижа за здравето му от страна на държавния апарат.

Advertisement

One thought on “Еко&Био бизнесът

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s