Световно признат бизнес модел = грабеж?

Вестник “24 часа” и “IT in the press” излязоха със сензационна новина: sms плащането е “нов вид на плащане” и през 2011 изглежда се “развива в мрежата”…

А вие откога плащате за услуги със sms-и? Интересно, че не виждам изброени услугите “Джава разголител” и “Телефонно прецакване”, които са доста популярен пример за този “нов вид на плащане”, който ужасява българския потребител.

Screenshot: личен архив

Два са драматичните аспекти в публикациите: Единият е, че децата с мобилни телефони (и явно без ограничител от страна на родителите им, бел. авт.) са застрашени да бъдат ограбени от онлайн игрите. Другото заглавие пък индикира, че смс-те струват 4.80 лв (не се споменава, че това е най-скъпия възможен смс). Четейките тези публикации ми стана малко тъжно за липсата на информираност от страна на журналистите изкопали тази сензация. В този вид публикацията ми напомни на новина от ранга на измамените клиенти от туроператори, които не са осъществили техните резервации и са изчезнали от лицето на Земята. Ето това наричам грабеж, а не предоставянето на виртуална услуга с цел забавление срещу предварително определено заплащане.

За неосведомените, ето няколко думи за бизнес моделът, по който почти всички онлайн игри работят от почти десетилетие вече. Наричa се с много имена като “free-to-try”, “free-to-play”, но в Уикипедия можете да прочетете повечко за него под името “Freemium”. Това е вече доста добре разработен бизнес модел, който от години има и стабилно легално подкрепление, най-често в лицето на по-развитите държави като Великобритания, Германия и САЩ.

Каква е основната концепция:

На потребителя се предоставя някаква услуга, която може да използва безплатно. В случая с онлайн игрите говорим за игра, в която след бърза регистрация можете да започнете да играете и да се забавлявате всеки ден. В играта участват още доста хора, което я прави зарибяваща, защото си взаимодействате с реално съществуващи други играчи. И така можете да си играете колкото искате без да се налага да плащате. Ако обаче искате да използвате различни премиум функции в играта или да закупувате по-луксозни предмети, които не са ви необходими за развитието на героя ви в играта, се налага да заплатите определена сума. Това вече е въпрос на личен избор.

В България например този модел е известен и фукнционира успешно от 2005 година. В световен мащаб първите подобни игри се появиха през началото на миналото десетилетие.

Ето и няколко полезни статии по темата:

А ако искате още, просто потърсете в Google.

Keep yourself informed. ;-)

Advertisement

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s