Къде какво?

Социалните мрежи никнат като гъби и близки и познати се надпреварват да ни вербуват да се присъединим към всяка една от тях. Още повече, че все повече се спамва от едната за другата, и от другата за третата. Необходимо ли е това обаче?

В разумни дози всичко е полезно. Обаче всяка социална мрежа има своята цел и трябва да се разграничава каква информация къде се споделя. Поне така е най-логично, ако не искаш да се превърнеш в поредния спамер и тотално да издразниш последователи и приятели.

Направих си експеримента да разцъкам за една седмица всичките най-големи социални за момента и да видя кой какво прави там. Досега доста от тях бяха останали на заден план и ги посещавах от дъжд на вятър. Но се оказа, че някои от тях съм била подценила бая. Нека направим едно кратко обобщение на най-актуалните социалки и да видим коя за какво е предназначена. И къде нещата се припокриват…

Facebook

Имате ли приятели, които все още нямат facebook профил? И да имате, ще са един-двама най-много. Първоначалната идея беше там да сте вие и вашите най-близки приятели и да споделяте всякаква инфо и онлайн. Днес доста народ го използва за безплатна реклама, за трупане на обилни количества познати, за запознанство с непознати, за какво ли още не. Добрата новина е, че имате избор за какво да го използвате с настройките от профила. Всичко може да се ограничи, но всичко каквото качвате, споделяте и пишете там остава в историята и facebook го пази. А да, не можете да си изтриете профила там – след като го деактивирате, той продължава да си стои в базата данни непокътнат.

Какво споделяте там? Всичко? Зависи от целта, за която го ползвате. Ако е за приятели само, можете определено да ги спамвате за всякакви събития, да се хвалите с последните си снимки, да цъкате игрички с тях… Но внимавайте със спама. Постоянното следене на последните засаждения във виртуалната ви градина или късметчето, което сте изтеглили днес ви доближава застрашително до бутончето “Hide all by…”.

Google+

Най-новото отроче на Google се появи с голям шум и големи очаквания. Кръговете, в които можеш да подреждаш своите приятели и познати ти позволяват да ограничаваш спама до определени хора, което автоматично да го превърне от спам в информация. Иначе си е съвсем като facebook, и по функции, и по подредба. Якото тук е, че Google те познава доста по-добре от fb. Логнал ли си се, значи той е свързан автоматично с твоята поща, пикаса, цялата ти browser история, интереси… Малко даже плашещо. Тук споделяш точно с тези групи от хора, с които искаш. Но същевременно споделяш и всичко с чичо Гугъл. Бъди внимателен!

Какво споделяме там? Ами, каквото си искаме. App-овете са следващото, което е логично да се появи. Засега на дневен ред са игрите. Оказва се, че те са доста важна част от еволюцията на човечеството и не може без тях. Без майтап. Тук можете да споделята всякаква информация, в зависимост от това с кого искате да я споделите. Разделете хората, с които комуникирате на отделни кръгове и ще можете да ползвате Google+ за доста неща – от работа до развлечение.

LinkedIn

Обичам LinkedIn. Струва ми се все още леко подценена в България, но напоследък все повече мои познати започнаха да използват тази социална мрежа. А и скоро направиха интересни подобрения, поразкрасиха дизайна и определено тук може да се намери полезна информация. Бидейки изцяло професионално-ориентирана, може да се радва на по-малко спам и повече съдържание. Групите тук са организирани по интелигентен начин и не ти се набиват на очи, когато не искаш да ги гледаш (за разлика от групите във facebook след последните ъпдейти).

Какво споделяте там? Ако не сте ползвали LinkedIn още, значи не ви се е налагало да се свързвате с бизнеса извън България или пък сте свикнали да го правите по старите, добре познати начини. Правите си профил, в който добавяте информация за професионалния си опит и се свързвате с хора, с които можете да правите бизнес. Същевременно там можете да споделите всичко, свързано с професионалното ви развитие и дейности – публикации, блогове, вашите умения, какво търсите в мрежата и даже да си намерите работа. Съответно тук няма поле за спам. Нещата са една идея по-сериозни. Ако си решил да го свързваш автоматично с някоя от другите социални мрежи, помисли отново дали е добра идея.

Twitter

Признавам, че доста бях подценила Twitter. Дълго време го отбягвах, защото не го бях проучила достатъчно добре, защото ми се струваше супер времеемко занимание и защото си мислех, че ако има спамерска социална мрежа, то тази надминава дори facebook. Е да, ама не е баш така. Пак ти си определяш ще търпиш ли спам, или няма. Избираш кого да следваш и ако го правиш, значи има причина за това. Аз си намерих своята през последната седмица: вместо да влизам във всички новинарски сайтове един по един, или да ровя из RSS feed-oвете, тук просто ги следвам и всички headlines ми се нареждат за бърз прочит. Това е повече от идеално, когато нямаш много време за преглед на печата. Да не говорим, че българският печат отдавна не е еталон за точна и обективна информация, та се налага да ровиш бая по-задълбочено в чуждите медии.

Какво споделяте там? Открих няколко типа информация, която се споделя в момента в Twitter. Медиите споделят най-интересните и значими нови според тяхната преценка. Специалистите в дадена област споделят последните си открития из мрежата. Средно-статистическите потребители правят това също, като в добавка си комуникират и с приятели чрез опциите @ и # (инфо за тях има в мрежата). Ако има някакъв семинар, по-масов евент, конференция или нещо подобно, тук е мястото, където ще намерите най-много и различни гледни точки какво се случва на това събитие в момента. I like that!

Факт е, че позволява да се споделя всякаква информация и е най-логично да го вържеш автоматично със своя facebook, linkedin или друг подобен акаунт, но все пак премери спама, който ще генерира това. Ако го използваш за бизнес и искаш да спамиш от своята страничка е ок, защото информацията ще се появява на различни места и пред различни хора. Но ако е личен профил, въпросът със спама е малко по-ангажиращ към твоята персона.

Flickr

Още една подценена социалка в България. Вече съм писала за нея, затова няма да се повтарям тук. Важното е да се знае, че Flickr е място за снимки и тяхното споделяне. Има опция за видео споделяне, но ако искаме да ползваме най-доброто за всяка област, то за видео споделянето ще говорим малко по-надолу.

Youtube

Това не е социална мрежа, а по-скоро медия. С голямо влияние и с доста последователи. Определено тук ще намерите всяко видео на планетата, всяка песен… През последните години потребителите на Youtube се насочиха много към музиката и нейното споделяне през тази мрежа.

Какво споделяте? Май споделяме по-малко, повече консумираме в Youtube. Правим си плейлисти, слушаме музика, гледаме забавни видеа. Ако качваме видео, е или защото е свързано с нашия бизнес или хоби, или защото сме заснели нещо интересно. Поне не съм попадала на познати, които да го използват за друго.

Vimeo

Като говорим за видео, не можем да пропуснем Vimeo. Макар да не е гигант като Youtube, Vimeo определено не отстъпва по много параграфи. До тази година без съмнение предлагаше най-доброто качество на клипчета онлайн, но от 2011 тубата поработи над тази услуга и може да се каже, че HD-то му не отстъпва по нищо. За сметка на това пък гигантът съдържа абсолютно всякакви клипчета, докато Vimeo държи да не публикува рекламни клипове и други търговски видеоклипове. Основната разлика между тях е в съдържанието и хората, които ги използват. Youtube е за масите, а Vimeo е за хора с по-изискан вкус. Затова и коментарите там са предимно позитивни и по-малко спамерски.

Какво споделяте? Своето творение, което искате да бъде оценено. Ако нямате нерви да се разправяте с всякакви хора, изберете него. Определено то е мястото за хора, които държат на съдържанието и качеството на своето клипче, какъвто и проект да е то. Подходящ е за мястото за вашето портфолио с видео материали.

Исках да пиша и за 4sq, но регистрацията се оказа леко натоварваща. Явно нещо се беше счупило, защото не искаше да ме свърже с facebook профила ми. Нищо, пак ще опитам скоро.

Advertisement

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s