Кратко проучване на brand awareness за 6 цветови комбинации

Направих си малък едноседмичен експеримент, като за събирането на информацията използвах познати и приятели между 20 и 35-годишна възраст. Идеята беше следната: да погледнат 6 цветови лого комбинации и да споделят коя с какво ги асоцират. Включиха се 38 човека, а ето какво установихме за всяка една от комбинациите:

комбинация, която се хареса на почти всички. Еднакъв брой асоциации имаше с корпоративно лого на голяма компания и лого на компания, специализирала в ИТ и софтуер. Трима спортисти пък я свързаха с марка за спортни дрехи и аксесоари. 5 човека бяха на мнение, че това абсолютно напомня на facebook.

най-често беше свързвана с нещо женско. На второ място – с мода, облекло. Еднакъв брой и на трето място събра асоциации с козметично студио; дизайн или пък сайт за забавления. 50/50 бяха мненията доколко тази комбинация е добра, като имаше категорични подръжници и беше категорично обявена за кич от други.

който успя да асоциира това с нещо, рядко съвпадаше с асоциацията на някой друг. Тази комбинация се доказа като най-разнообразна откъм асоциации. Имаше идеи от спортен портал, храни, услуги до авио компания. Определено няма бранд, който категорично да я е взел вече.

най-много свързвания с нещо еко, green, био. От време на време я свързваха с нещо лятно, водно и морско. На някои напомняше и на компания свързана със здраве и чистота. С детски стоки и продукти, също.

най-често свързвана с легални, консултантски или други подобни услуги. Коментарите основно бяха, че напомня за нещо стабилно, сигурно, скъпо и луксозно. На второ място беше свързвана с известни информационни портали или спортни обувки. На трето – козметика или вино/винарна.

определено се оказа най-оспорвана и трудна за асоциация комбинация. Повечето от запитаните не можаха да я асоцират с нищо. Някои от тях споделиха, че е изключително слаба и незапомняща се. Други смятат, че е свежа и подходяща за верига магазини, някоя обществена организация или даден евент. Хора, които са работили със smartad server я свързаха директно с този оналйн туул, а други – с музикален портал или виваком.

Пълната статистика и всички категории, с които имаше асоциации можете да намерите в обобщения репорт. ;-)

Advertisement

2 thoughts on “Кратко проучване на brand awareness за 6 цветови комбинации

 1. Не съм сигурна до каква степен е проучване за brand awareness, защото хората не са питани за конкретна марка. Изключвайки тази подробност, резултатите са интересни, а идеята безспорно е добра :) Поздрави!

  1. Привет,
   Питани са, но тъй като имаше асоциации с много марки, резултатите бяха обощени по категории (тип бизнес, а не конкретната марка).
   Марката е спомената само, където беше категорично асоциирано с нея (facebook в случая например). ;-)
   Поздрави!

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s