Digitalk 2011: разговор за дигиталните технологии

Облакът от технологии и устройства + дигиталният маркетинг бяха в сърцето на презентациите и дискусиите на digitalk 2011. Гостите бяха интересни, но не ни поднесоха нова информация. Пълната обаче зала с млади и будни умове подейства ободряващо.

Не сме дорасли за всички иновации обаче, някои от хората в залата го доказаха; няколко от презентаторите го натякнаха. Първите четирима участници в сутрешния панел на тема Мобилни устройства споменаха достатъчно брой пъти колко сме изостанали. Някои от тях си направиха реклама, пуснаха ни даже трейлърчета. Майкъл Кьоглер обаче просто се придържаше към правилото да забавлява публиката, независимо че бачка за Microsoft. Тънко вметна, че ще е яко да започнем да плащаме за продуктите им, които ползваме.

Нямаше нещо ново. Че мобилните устройства са бъдещето на технологиите чуваме от 2-3 години, така че тук нямаше изненади и революционни новини.

Вторият панел акцентираше на Дигиталния маркетинг и технологии, достигането до клиентите и какво се очаква тук. Маркетьорите осезаемо имаха по-силни слайдове и презентации (или поне първите двама). Мартин Блиндер и Мат Монахан наблегнаха на това колко ценна е информацията за потребителите, с която вече можем да разполагаме. Че светът е станал страшно социален благодарение на facebook също слушаме отдавна, така че и тук нямаше ново.

Третият панел беше под формата на дискусия. Най-интересен за публиката беше Мат Мъленуер – създателят на WordPress. Поговориха за това как се започва свой бизнес, как се финансира, разказаха по някоя своя история… Изглежда формата на дискусията (а именно свободен разговор с модератор) поразсея публиката, защото част от нея си поспиваше. Или просто не беше готова за тази форма на панела.

Въпреки липсата на сензации и революционни идеи, digitalk 2011 остави няколко доста силни послания за тези, които ги откриха:

+ Развитието на държава зависи от хората, а не от управниците. Крайно време е да стане ясно, че ако искаме законодателството и държавната администрация да бъдат в крак с времето, дигитални; трябва сами да ги натиснем да го направят. И то да ги натиснем силно с бизнеса си, с работните места, които ние създаваме и с новите технологии, които използваме. А не само да мрънкаме как никой нищо не прави и да чакаме следващите избори.

+ Маркетьорите отдавна вече не са това, което бяха. Вече всички сме предприемачи и трябва да разсъждаваме като такива. Отминаха времената, когато си бачкахме спокойно на някаква работа, за някого и си поклащахме краката за едната сигурна заплата. Светът се е променил доста и трябва да се променим и ние.

+ Създаването на продукт и бизнес план по книга вече е остаряло. Трябва да сме гъвкави, социални, оптимисти и много, много бързи. И трябва да спрем да се страхуваме, трябва да освободим съзнанието си и да се откъснем от ограниченията, които сме си поставяли досега. Всичко е възможно. Вече да.

+ Подобно събитие вече е възможно и в България. И се получи добре. Очаквам Webit 2011 да го потвърди.

На подобни събития рядко изкача нещо наистина ново. Новото е обаче дискусията, която се повдига и събирането на въвлечените в темата специалисти, които заедно достигат до нови заключения. Тъй че digitalk 2011 е едно перфектно начало. Доста се туитва, така че  по-любопитните могат да проверят в twitter на #digitalk2011.

Advertisement

One thought on “Digitalk 2011: разговор за дигиталните технологии

  1. Чудесен материал и напълно съм съгласен с изводите. Страхотно е, че има такива ежегодни конференции. За съжаление опасността да изостанем отново ни грози с пълна сила. В България правилото “ако нещо работи криво-ляво, не го поправяй” е издигнато в догма, което в днешните условия е фатален изстрел за всяка маркетингова мисия.

    Относно мобилните устройства – проблемът, според мен, е съвсем друг и няма общо с технологичната ни грамотност. Просто у нас стандартът е нисък и огромната част от населението отдавна е преминала прага на бедността. До скоро мобилният интернет беше на ненормални за българина цени и това попречи на навлизането му.

    Освен това, според мен, дори да попаднем в графата “изостанали” е доста по-добре да живеем живота си повече в реалната социална среда, отколкото във виртуалната и в този смисъл ограниченията в мобилния достъп са доста полезни да не се превърнем в народ от гийкове :)))

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s