Media buying: в локални сайтове и платформи

Закупуването на рекламно пространство не е лека задача за тези, които нямат опит в това. Целта на закупуването му е и определящата сила за взимане на всички решения по процеса. Ето и няколко идеи от практиката.

Ако не сте маркетьор, но ви се наложи сами да си намерите място за реклама на вашия бизнес в някой сайт, е добре да имате предвид следните неща: трябва задължително да знаете каква е целта на наемането на рекламни карета в даден сайт и какво искате да постигнете с това. Когато имате отговора на тези два въпроса, всичко останало по процеса може да се изясни за секунди. Изборът на бидване и позиция на вашия банер зависи именно от тях.

За да прецените дали позицията, която купувате е добра и може да бъде ефективна, трябва да вземете предвид как бидвате за нея (или иначе казано каква й е тарифата, на какъв принцип). Ако плащате на брой импресии, то значи целта ви е банерчето да се види на всяка цена при възможно най-много от импресиите. В такъв случай, позиции които се виждат след скролване на мишката не ви вършат никаква работа и са загуба на пари. Ако плащате за определен период от време е почти същото, но все пак в този случай и с по-нисък CTR загубите ви ще са една идея по-малки.

Ако плащате на клик, тогава нещата стоят малко по-различно. Хубаво е всеки един клик да бъде “премерен”. Не ви трябват всякакви кликове, трябват ви тези на хора, които биха се заинтригували от това, което предлагате. Тъй че тук съдържанието на рекламното каре трябва да дава точна информация за това, което предлагате (за разлика от горните случаи, когато за да хванете повече кликове, можете и да подведете лекичко с някакъв по-хващащ окото банер). Тук и целта ви е да таргетирате посредством рекламното каре.

В случаите, когато плащате да дадено действие (CPA), всички стъпки през които минава потребителя докато го достигне трябва да бъдат внимателно премерени. Банерът трябва да хване около, за да хванете възможно най-висок CTR. Много е важно и мястото, където попада потребителя след като кликне – то също трябва неусетно да го отведе до желаното действие. Затова при такъв тип бидване, страницата на която изпращате вашия потенциален клиент трябва да му покаже какво ще спечели от своето действие (т.нар. landing page).

Тъй като 3% от потребителите правят 67% от кликовете върху банери в интернет, е добре да разсъждавате над рекламата с банери като спомагателна дейности. Има страшно много потребители, които ще трябва да достигнете с други канали. За тях обаче, в следващи постове. ;-)

Advertisement

3 thoughts on “Media buying: в локални сайтове и платформи

  1. Благодаря за страхотния пост. Като човек, който има още базови познания в сферата на маркетинга мисля,че ми беше доста полезен, нямам търпение за продължението :))

    1. Радвам се, Краси :)

      Тези неща са пределно ясни за хората, които постоянно се занимават с това. Но хората, които сега започват, може да намерят нещо полезно със сигурност.

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s