Банер реклама: излезте от шаблоните

Що се отнася до графичната реклама в нета, конкуренцията е убийствена и доста често е бая трудно да се доберете до клик (да не говорим за продажба). Сигурно и на вас ви е направило впечатление, че почти всеки сайт вече е залят от банери и трудно можете да се фокусирате върху един определен.

Вече говорихме за позиционирането на вашия банер, тук ще говори за това колко интересен може да бъде той. Това вече е доста важно, но за да можете да експериментирате на макс, трябва да можете да следите резултатите от експериментите ви на дневна база (използвайте някой безплатен ad server, или разработете ваш). Най-важното е да излезе от рамките на стандартните банери и да използвате пространството, с което разполагате умно.

Има няколко важни елемента, с които обезателно трябва да се съобразите:

– позицията на вашия банер/графично каренце -гледайте да сте в по-горната и лява част на сайта.

– размера (пропорциите) – доста често една наистина интересна концепция може да се приложи само в един тип банер (вертикален или хоризонтален). не се ограничавайте на всяка цена всеки размер банер да бъде еднакъв. не е необходимо.

– фона – цветовата гама на банера си влияе с фона и средата около него. ако искате контраст, се уверете, че наистина има такъв. ако искате банерчето да стои като част от самия сайт, значи трябва да го познавате добре (или вашият дизайнер).

– средата наоколо – ако има много други рекламни карета в близост до вашето, добре е да ги следите и да се уверите, че вашето е различно от тях. понякога статично банерче сред мигащи дразнители докарва по-добри резултати, откокото още един мигащ дразнител. можете да направите дори визуално 2 отделни банера в самата позиция 728х90 – а реално да бъде един.

Хората все по-малко ще откликват на дразнещите и кичозни банери. Тенденцията в световен мащаб е рекламата да става все по-стилна, все по-красива и елегантна. И съдържаща истинско съдържание. При нас нещата малко изостават в това отношение, но от нас зависи това скоро да се промени.

Advertisement

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s