down with SOPA

Какво е SOPA? Доста хора бяха просто чували за това, но до днес голяма част от тях със сигурност са го пренебрегвали. Докато Уикипедиа не затвори своето съдържание в знак на протест.

Това е законопроект в Щатите за борба с пиратството, който си проправя път в Конгреса.

Създаден е в интерес на корпорациите, чиито авторски права са нарушени от чуждестранни сайтове. Например, студиа като Уорнър Брос могат да кажат, че сайт (например в Румъния) предоставя нелицензирано копие на техен филм и google трябва незабавно да премахне този сайт от резултатите при търсене; paypal трябва да спре да одобрява плащания към и от този сайт; а сървис провайдърът на сайта даже е задължен да спре този сайт.

И всичко това – с едно писмо. Без съдебно решение.

Тъй като този законопроект е насочен изцяло срещу сайтове, които не са под американската юрисдикция, действията са насочени основно към американските платформи, които трябва да орежат максимално възможностите за съществуване на въпросния сайт.

Има още: препоръчването на сайтове от черния списък също не е разрешено. Ако например напишеш статус във фейсбук “pirate bay”, fb трябва да го премахне (статуса ти).

Резултат от всичко това може да бъде тоталната намеса в личния ти онлайн живот, независимо че живееш далеч от Щатите. Ограничаването на разпространението на информация в интернет може да върне неговата еволюция назад. И това е само една малка част. Wikipedia, BoingBoing, WordPress, TwitPic вече официално заявиха своя протест. Ще го направиш ли и ти?

Life after SOPA
Life after SOPA

Advertisement

4 thoughts on “down with SOPA

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s