защо ACTA & co. няма да помогне на артистите

“Пътят към ада е осеян с добри намерения”… Или продължение по темата за SOPA.

Ако проектът беше толкова важен и добронамерен към артистите и искаше само да защитава техните права, защо му трябваха години за да си проокара път? И защо някои артисти са се заблудили, че това ще им помогне, а няма да навреди?

Сега сериозно…

+ интернет е и ще бъде все с по-голяма сила най-големият канал за безплатна реклама и промотиране на съвременните артисти. С това този безкрайно силен viral си заминава;

+ препоръчването и споделянето на техните творби в нета спомага те да бъдат оценени по качество, а не по финансовите ресурси на техния лейбъл;

+ свободното споделяне помогна на много истински артисти да успеят да добият популярност просто защото са наистина добри. А не защото лейбъла им е под шапката на Jay Z;

+ това ще е единствено в интерес на тези с големите пари. А обикновеният потребител ще бъде следен, подтискан от капиталистическия ред, който вече му стъпва все по-здраво върху безпаричния врат…

И всичко описано в публикацията за SOPA важи с пълна сила и тук. С една подробност: България сложи подписа си под този документ. Въпросът е дали обаче ние наистина искаме това? Онлайн петицията е тук. Организира се и протест в София на 11.02.

Advertisement

15 thoughts on “защо ACTA & co. няма да помогне на артистите

 1. Кой работи за без пари? Изкуството не е безплатно както и хляба.
  Според мен НЕ е редно да си чешеш гъзъ (sorry) и да си сваляш торентчето, докато Спилбърг си блъска главата над нов проект. А пък ако някои пич е добър колкото Jay Z (не го слушам) и пуска всичко безплатно в нета, ше го призная. Да, ама не няма такова животно, особено когато вкарваш ресурс, труд и креативност.
  А понеже все още мислим като социалисти, всичко е безплатно но не знаем кой и как го произвежда. Въпреки че сме уж интернет общество, изглежда така наречените по горе капиталисти трябва да ни научат.

  п.п.
  И да не забравяме, че гореспоменатите капиталисти създадоха средата върху която, в момента се изявяваме!!!

  1. Всъщност тези, които си свалят торентчето го правят поради две причини:
   – защото нямат възможност да гледат филма (така е в провинцията)
   – защото никога не биха гледали филма на голям екран.

   Същото се отнася и за музиката. В България поне аз не съм чувал за локален сайт, от който можеш да закупиш mp3 или поне правото да слушаш тези mp3 от облака.

   Относно софтуера и по специално игрите – е няма как да в БГ, където средната р. заплата е има няма 400 лв., а парното ти е 160 лв., да дам 120 лв. за StarCraft II – а честно казано исках.

   А ето и един позитивен пример – книгите. Винаги отивам и си купувам книга или я поръчвам онлайн. Никога до сега не съм свалял книги от zamunda, за да си ги принтирам и чета.

   И като цяло – преди да държавата да тръгне да гони гражданите трябва да си отговори на въпроса “От къде идва проблема?”. В повечето случаи обаче този въпрос се подминава, което е причината за все по неадекватните законодателни мерки във всички социални области.

   Проблемът при твърдите, но неадекватни мерки, е, освен че проблемът стои отворен, се създава и социално напрежение. А това е последното, от което българинът се нуждае.

  2. Точно wordpress е безплатен, сещаш се.
   И мисля че достатъчно ясно се коментира вече, че да, авторското право трябва да бъде защитено, но не и по този начин. Не и с преследване, тормоз, заплахи и прочие.

  3. Ми да спрат да са артисти, като не им изнася. Щом вече толкова години още не са обедняли от пиратството – на кого ги пробутват тия лъжи? При минимална работна заплата 270 лв. кой ще си купи Уйндоус 7 за 380 лв., дори да иска?

   Когато давам лопата на съседа – ощетявам ли производителите на лопати? Ми обменяме си. Когато давам книга на приятел – ощетявам ли книгоиздателите? Я мислете преди да подкрепяте ционизма.

 2. https://everhooder.wordpress.com/?attachment_id=978

  Явор Колев: “големите телекомуникационни компании подбуждат определени кръгове в България, така наречените блогъри и други младежи”
  и още: “ще излязат на улицата без да имат ясна представа за какво става дума, защото не става въпрос за нарушаване на каквито и да е права”

 3. А обикновеният потребител ще бъде следен, подтискан от капиталистическия ред, който вече му стъпва все по-здраво върху безпаричния врат…

  Това не е капитализъм.

  Капитализъм означава пазарна икономика. Това е другото име на свободата.

  Подобни закони нямат нищо общо с капитализма (свободата, пазарната иконоика). Това са социалистически закони. При капитализма държавата защитава правата на хората. И защитата на правото им на собственост (“интелектуална” собственост) не се ползва като извинение за нарушаване на другите им права (право на тайна кореспонденция).

  1. Привет,
   Това са политически закони, които искат да уредят капиталистическите интереси на големите студиа и лейбъли, които от години натискат за това.

   1. Не капиталистическтие интереси, а антикапиталистическите интереси.

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s