quality matters…

Високо качество. Не знам защо като го написах така на български, единствената асоциация в главата ми са табелките “образцов дом”. Когато обаче попадна на думата “quality” из нета, се сещам за сайтове с красив и изчистен дизайн; с големи фотографии и HD видеа. На това му викам “синдром на децата на прехода”. Но да не отивам към някакви други разсъждения, това, на което искам да обърна внимание в този пост е качеството на вашия сайт.

Независимо дали става дума за корпоративен сайт, новинарски портал или личен блог: сайтът ви е вашето огледало в нета и трябва да държите всяко нещо по него да изглежда добре. Да носи духа на времето, в което живеете и да не изостава. С напредването на технологиите това става все по-трудно, но добрата новина е, че вече има бая народ, който може да ви помогне.

За да илюстрирам какво имам предвид, искам да направя едно нагледно сравнение (скрийншотовете са направени на реални страници в Интернет):

Ето и няколко от най-грубите грешки, които все още се допускат от време на време:

– заравняване на сайта в ляво – това отдавна вече не се прилага. Общо взето в момента се използват твърде разнообразни монитори и резолюции и за да сте сигурни, че сайтът ви ще изглежда винаги добре позициониран, оставете да се центрира в браузъра;

– times new roman…

– много цветове, дразнещо несъвместими – преди да пуснете уебсайта си, се уверете (чрез просто допитване сред по-широк кръг познати/клиенти/приятели), че цветовете не дразнят и имате око за тези неща ;-)

– ефекти (остарели и аматьорски) – в чистия си вид ефекти като glow, drop shadow, gradient (а.к.а. сенки под надписите, грозни 3Д наподобяващи ефекти, преливане на цветове, което не е изпипано…) дразнят окото. За да изглеждат наистина добре, трябва професионалист да поработи върху тях; ако ли не – по-добре ги избегнете.

– нечетливи надписи върху шарени снимки/картинки – за какво ви е надпис, който не може да се разчете?

– снимки гепени от нета, с лошо качество – дръжте на снимковия материал, който публикувате. Уважаващите се сайтове и портали вече отдавна наложиха висок стандарт на снимковия материал. Не сваляйте нивото!

Advertisement

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s