как 9gag стана новият facebook

Някъде между валутната криза в Европа, изборите за президент, студа и бедствията и реакциите по повод ратифицирането на АСТА, глаголът “найнгагвам” стана по-актуален дори от “фейсбуквам”. Само за няколко месеца сайтът 9gag.com се изкатери на 46-та позиция по посещаемост в България и отдавна е в първите 500 в света. Но не разбрахме кога стана това…

Това е нещо, което отдавна ни се отдава добре – да иронизираме ежедневните ситуации (а в нашия случай, често абсурди) с няколко илюстрации. Така например “Ръководство за употреба на София” се превърна в тотален хит във facebook. Оказва се, обаче, че не само ние се радваме на този тип забавление.

9gag се радва на трафик и принос на съдържание от цял свят, а битката твоят gag (илюстрацията с предимно хумористично съдържание и леко грозновидни картинки) да се покаже в ТОП или Трендинг gag-овете е безмилостно жестока: качваш я и тя първо отива в категория voting; ако събере достатъчно гласове, отива в trending, и ако там събере още, отива в hot.

Всъщност 9gag се заформи като поредната социална мрежа, но с по-различен начин на разпространение на информация. Това, което обединява всичките му потребители, са ежедневните ситуации, в които всеки попада (независимо къде е на земното кълбо) и факта, че сега можеш да го споделиш и да посмееш на него с още 30 000 човека.Илюстрирането на емоциите и реакциите с някои от героите на меметата също допринася за удоволствието, което изпитва потребителя.

Веднъж открил 9gag, средно-статистическият потребител минава през няколко фази: леко отрицание (поради несериозния характер на сайта или може би, заради често грозноватите картинки); преоткриване (осъзнаване колко забавни неща всъщност има там); тотална зарибявка (която включва постоянно споделяне на 9gag-ове във фейсбук); отлежаване (забавлява се малко по-рядко, често самостоятелно и споделя находката, само когато наистина сметне за нужно).

Мотото на 9gag е “Just for fun” – демек, ако се разпознаете в някой гаг, не го приемайте лично. Това е само за забавление. ;-)

(меме, което се сдоби с повече от 600 споделяния във facebook за ден)

Advertisement

4 thoughts on “как 9gag стана новият facebook

  1. Спомням си първият ми сблъсък с 9gag – изобщо пропусках меметата, защото ми се струваха наистина грозни. С времето обаче те се оказаха най-ценната характеристика на сайта, щампа, която не може да се сбърка :)

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s