кои бяха акцентите на IABforum 2012

IABforum 2012 се оформи като конференция на ветераните в сферата на уеб рекламата в България. С няколко презентации и панелни дискусии,  излязоха наяве статистиките за 2011, трендовете в родното онлайн пространство и се ревизира докъде сме в еволюцията на уеба.

Говореше се за растежа на онлайн рекламата и къде е мястото на мобилния маркетинг в България. Аз лично си тръгнах с леко тъжното впечатление, че сме доста назад, поради забавения растеж, най-често породен от бедността на българския потребител, който трудно може да си позволи най-новия смартфон и мобилен интернет. Все още най-използван е symbian, което означава, че хората ползват по-достъпните телефони, които за съжаление предлагат по-малък набор от applications. Факт е, че в световен мащаб се разработват такива основно за android и iOS. Добрата новина е, че потреблението на вторите в България все пак расте.

Интересен е фактът, че най-голям трафик се генерира от iPhone, явно потребителите със смартфона на apple сърфират най-много през телефона си (въпреки, че дялът на ползването му е едва на трето място).

Докато сме на вълна мобилни устройства, бих добавила, че Икономедиа придвидливо са инвестирали в разработката на мобилни приложения и предлагат вече мобилни рекламни карета из техните апове (ровичкайки из тези за iPhone, не видях нито една рекламка, но най-вероятно още няма много иноватори, които да рекламират там). Няма да забравя едно доста точно заключение на Марвин Лиао от Yahoo!: “Мобилният маркетинг е като секса в училище: всички говорят за него, но никой не го прави”. Все още е точно така.

Относно дисплей рекламата, дамите от панела споделиха, че все още е трудно да се убедят рекламодателите да използват интернет за рекламен канал. Росана Лаво сподели малко статистики, според които 59% от дисплей рекламата е чрез стандартни банери. Този забележителен процент, обаче, се очаква да намалее през следващите години, като даде път на по-мащабните формати включващи повече съдържание и информация. Публиката пък вметна, че expandable банерите са едно от най-дразнещите неща из нета (напълно споделям това мнение).

В статистиките, за съжаление, не беше включена информация за рекламите през платформите на google & facebook. Убедена съм, че през тях минават твърде важни и значими бюджети, но за съжаление политиката на тези платформи на този етап е да не споделя тази информация дори с ауторизираните агенции като IAB. Поради този факт, не се обсъдиха стандартите за реклама, които тези две платформи налагат: рекламните карета на facebook са успешни и удобни защото не натрапват с динамично съдържание, а рекламодателите които ги използват разполагат с 135 символа, за да привлекат точно хората, които им трябват.

Общо взето, си тръгвам вдъхновена от всяка подобна конференция – основно, защото знам колко още много има да се направи, а няма кой друг да го направи, освен нас. Това си беше и най-важното послание: трябват си пионери в различни области на уеба и да се експериментира на макс.

Advertisement

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s