как една социална кампания пробуди политическия интерес.. глобално

Вероятно 30-минутното клипче KONY 2012 вече е стигнало до вас и или сте го споделили, защото историята ви е затрогнала; или сте го подминали защото е… 30-минутно. Това клипче се превърна в първо по рода си със 70 милиона гледания в рамките на няколко дни и стотици хиляди споделяния из социалната мрежа. Именно то показва колко силен е viral-a когато стане дума за добре представена идея, която да докосне сърцата на младите хора по света, които седят удобно пред своите компютри. То, обаче, започва с думите: “Следващите 30 минути са експеримент.”

Колко от всички тези хора поставиха под въпрос това, което виждат на клипчето?

Едва седмица след като този феномен заля нета, започнаха да излизат множество теории за конспирация и истинността на съдържанието му вече беше поставена под въпрос. Но, за жалост, много от вече въвлечените в споделянето му, изобщо не разбраха за това.

Истината за това клипче е някъде там. Оказа се, че информацията е стара. Кадрите са от 2003 година, а въпросният Кони от години не се е показвал и не е отвличал. Появиха се и доста сигнали от хора, живеещи в Африка, че това клипче е направо обидно… Много статии из нета твърдят, че това е една иновативна кампания на САЩ да настрои света в посока нужна намеса в Уганда, която всъщност цели свободния достъп до новооткритите залежи на нефт и природен газ.

Така например, Matthew Vickery обобщава, че “клипчето има 2 положителни ефекта, въпреки скритите зад него цели: от една страна пробужда глобалния политически интерес на хората, особено към локални и далечни за тях конфликти; също така и благодарение на него лъсна безочливото лицемерие на Запада по повод отношението към Исляма.” Аз бих добавила и посоката, в която светът се движи. Това определено стана ясно в това клипче и всичко, което го последва: социалните мрежи промениха и света, и хората. И става доста по-лесно и да изманипулираш много хора и успоредно с това да бъдеш изобличен за отрицателно време. Или иначе казано, подлагай на съмнение всичко, което четеш из нета. И тази статия, също.

Advertisement

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s