Оформя ли се България като регионален хъб на иновации и предприемачество?

Темата е разгледана от Христо Щерев, описвайки себе си като “завършващ в момента студент по право, заразен с навлизащия силно в България предприемачески вирус и интересуващ се от start-up сцената тук и по света”. Аз мога само да потвърдя, че това описание му приляга напълно. 

На 7 май точно в полунощ приключи подаването на проекти за ежегодното състезанието на Интел – Intel Business Challenge 2012.  Състезанието е глобално, като финалите са в Университета в Бъркли, Калифорния. На всеки континент обаче си има отделно състезание, с отделни награди и отделен мини-финал. Състезанието за Европа се нарича Intel BC Europe – 2012 и именно за него до 7 май предприемчиви млади българи с нюх към иновациите имаха шанс да подават своите проекти. Състезанието е разделено на три кръга като след последният ще се проведат и евро-финалите, които тази година ще са в Сопот, Полша. До там ще стигнат 20 отбора от цяла Европа, а класиралите се сред първите пет ще имат шанса да заминат за големия финал в САЩ (изцяло на разноски на Intel, разбира се).

След изтичането на крайният срок на първата част от състезанието, впечатление прави един много важен фактор. А именно, кандидатите от България. Българите са на 2-ро място по подадени проекти със 17 такива. Израел са на първо с 19 проекта, а Италия на 3-то място с 16 подадени проекта. Общо от Европа има приети 116 проекта със 440 участника. Израел няма нужда да се коментира. Те отдавна са в ‘голямата игра’. Според последното изследване на StartUp Genome (което излезе преди няколко дни), Тел Авив е на 5-то място в целия свят сред дестинациите определени за най-добри ‘екосистеми’ за стартиращи бизнеси, нови технологии и иновации. А и Израел, не са типична евро-дестинация. Затова, за мен, своеобразен лидер в този първи етап на състезанието се очертава България.

Този резултат, ако се бе случил преди няколко години, би ме учудил, може би. Но в момента положението у нас е малко по-различно. Напоследък сме свидетели на много положителни промени сред младото поколение откъм предприемачески дух и амбиция. С възникването на клубове като Start it Smart, събития като StartUp Weekend и StartUp@Blagoevgrad 2012, състезания от ранга на 3Challenge и Empower, както и всякакви дружни усилия на свободни предприемачи и зарибени бъдещи такива да промотират предприемчивия дух сред младите българи, се осъществява един друг своеобразен преход днес. Преходът от “да-чакаме-държавата-да-се-оправи” до “ние-сами-можем-много-и-ще-го-докажем-или-поне-ще-опитаме”.

Допълнителни стимули, които определено ще ускорят още повече духа на предприемачеството на младите българи (и то съвсем скоро) са фондовите по JEREMIE отпуснати от Европейския съюз. Те са на стойност общо 21 млн. евро и в България ще се менажират от Eleven и LauncHub. Eleven вече е отворен и приема проекти за финансиране, а всеки момент това ще направят хора и от LauncHub.

Дали България ще се превърне в регионален или дори европейски хъб за иновации, нови технологии и стартиращи бизнеси от едно обикновено ежегодно бизнес състезание и броят на проектите по него, няма как да стане ясно. Това обаче, което става ясно е, че такова желание определено има. Хъсът, мотивацията и амбицията са на страната на младите българи. Те са тези, които могат да ги използват, а и да ги множат. Защото колкото повече предприемачи на едно място, толкова повече инвеститори на същото това място. Определено първите резултати от състезанието Intel Business Challenge – Europe 2012 са оптимистични и показват, че иновативният дух тук в България е налице. На всички български участниците пожелавам късмет и нека повече от тях стигнат по-напред в състезанието!

Advertisement

3 thoughts on “Оформя ли се България като регионален хъб на иновации и предприемачество?

  1. Ще ми се това да е трайна тенденция. Intel Callange има добра история в нас и може би на това се дължи броя участници. Излишно е да казвам че в крайна сметка не е важна бройката , а качеството. Самият факт, че толкова бг екипа са седнали да помислят и са си направили труда да кандидатстват енаистина показателен.

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s