A4Uexpo: мобилните устройства и техните потребители

A4Uexpo 2012 в Барселона се оказа глътка свеж въздух измежду купищата събития на тема уеб и дигитален маркетинг. Акцент и тук беше мобилният маркетинг и поведението на потребителите на мобилни устройства, а основният проблем за разглеждане: как да монетизираме мобилния трафик по най-умния начин. Тези въпроси си ги задаваме вече няколко години, но хубавото е, че тук имахме вече успешни “case studies” и интересни решения.

Локалните промоции могат да вдигнат продажбите с поне 40%. Схемата е следната: показвате цената на продуктите на потребителите, добавяте информация за продукта и ревюта от клиенти, и накрая правите атрактивна оферта базирана на локацията. Все повече хора използват мобилните си телефони, за да проверят дали наблизо има определен магазин (или просто какви магазини има) и ако видят интересна оферта, биха се възползвали на момента. Те просто очакват мобилната оферта да добавя стойност към продукта.

Една от практиките, която вече навлиза (още слабо) и у нас, е използването на 4square за намаления на редовните посетителите на магазина/ресторанта например. “Кметът” на вашия магазин може да се окаже с карта за намаления в джоба. Другият вариант е, вие да създадете собствено приложение за мобилен телефон за предлагане на промоции и намаления.

Ето и малко статистики, които споделиха от TradeDoubler & Net Media Planet, актуални за пазарите DE, UK, SE & FR:

  • 55% от продажбите през таблет се случват, когато потребителите са вкъщи вечер, като пикът е между 20 и 22 ч. Затова имайте предвид, че хващате хората вкъщи, често пред телевизора.
  • покупките не са само на стоки с ниска цена; все повече потребители ползват мобилния си телефон, за да си купят билети (самолетни, автобусни и т.н.) В UK и Франция, например, основно се пазаруват стоки, които са свързани с туризма – билети, резервации и т.н.
  • кой пазарува реално? 31% от притежателите на смартфон; 37% са под 35 години; 40% от потребителите с високи заплати; почти 50% от потребителите на iPhonе
  • conversion rates при таблетите са по-високи (33% от тези, които търсят достигат до поръчка)
  • Android потребителите: 39% ползват мобилен интернет; 30% използват приложения; 30% търсят различна информация; 10% правят покупка.
  • iPhone потребителите: 59% използват мобилен интернет; 51% ползват приложенията; 46% го използват и за търсене на информация; 20% правят покупка.

Какви са настроенията на потребителите към различните им мобилни устройства:

iPhone “I love my phone” | Android “My free upgrade” | Blackberry “It’s a necessary evil” | Tablets “My luxury play thing”

Advertisement

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s