В Бостън регистрират дупките на пътя

Новината на деня се оказа Street Bump – мобилно приложение, което регистрира дупките на пътя и сигнализира на управата къде пътят има нужда от поправка.

Има ли то почва у нас?

Първо, за да се добавят всички дупки, ще отнеме колосално време. Ако, обаче, се добави всяка една яма из българските квартални улички, управата ще има възможността да придобие реална картина на положението в дадения момент и да планира разходите.

Второ, ще може да се приоритизира. Дори може да се направи тикет система с приоритети на дупки и пасажи от липсващ асфалт.

Трето, това може да вдигне социалния елемент у хората на следващо ниво. Така, например, малко енергия може да се пренасочи от, например, статус на тема “отидох до магазина за тоалетна хария” във facebook на статус по пътя за магазина “видях нова дупка пред блока”.

Четвърто, ще се следи какво се върши.

Не знам каква е системата, която действа в момента, но след ПТП на ъгъла на Любен Каравелов и 6-ти Септември, няколко колчета и пътните знаци си стоят изравнени със земята от няколко седмици вече и няма признаци скоро да се вземат мерки. Аз бих туитнала за този сериозен квартален проблем, но няма кой да го види. И тук идва голямият въпрос: ако имаме такова приложение, ще има ли кой да го гледа?

Идеята е супер, обаче. :-)

Advertisement

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s