на мобилните оператори с любов (in loving memory of globul)

Много пъти съм била на ръба да напиша някой-друг пост за българските мобилни оператори, но като цяло съм избягвала темата, защото не виждам смисъл в писането на хейтърски постове в блога. Но тъй като куриозите им се трупат като софийски изненадващ сняг насред декември, мисля, дойде време за няколко градивни коментара…

Започнах с Мтел през 2003-2004-та. Първо предплатени карти, а скоро и на месечна сметка. Като цяло всичко беше наред, до първия критичен случай, когато очаквах от дългогодишния си партньор адекватна реакция. Роуминг, Сърбия, надвишаване на тъй наречения кредитен лимит с около 100 лв. Оказа се тогава, че това понятие “кредитен лимит” не съществува на практика и никоя система не се грижи да не го надвишиш. Разделихме се през 2009-та.

Оттогава съм със служебен към Глобул. Не бях комуникирала с тях директно до този месец. Прехвърлих си номера от служебен на личен. Прехвърлянето, обаче, се оказа някаква свръх-сложна процедура, която отне повече от месец. Не получих известие кога точно ще се случи, нито информация какви са условията за нови клиенти (какъвто аз се оказах). Разбрах, че е станало, когато бях в чужбина и на рождения си ден се оказах без роуминг, с активиран 3G пакет, който не мога да използвам. 7 дни служителката Соня Ангелова корпоративни клиенти; случайните сътрудници в клон Борово, PR отдела на фирмата, с който задочно се запознах в twitter; не успяха да вземат решение да ми пуснат роуминга, въпреки че 2 пъти се опитахме да им дадем заветните 120 лв., които искат. В резултат дори отказват да ми прехвърлят неизползвания 3G пакет с 50мб интернет за зона EU, защото не било възможно технически. Дори не могат да си представят сценарий, в който, за да задържат добрите отношения с клиента си, могат просто да му подарят един такъв пакет, без да го таксуват… (можеше и най-евтиния пакет, ей така – малка компенсация; за рождения ден без да съм си получила поздравителните съобщения и обаждания; за идващата Коледа..).

Screen Shot 2012-12-26 at 4.20.18 PM

Очевидно и с Глобул връзката ни няма да просъществува. Но тъй като условията им ме задължават или да бъда клиент 1 година (явно нямат вяра в услугите си, щом ги е страх да сключат безсрочен договор с новите си клиенти), или да заплатя неустойка. Очевидно второто няма особен смисъл в момента, затова ще изчисля точно колко пари ще загубят от безумното си отношение към мен (изчисленията по-долу ще редактирам през идната година, защото ще си отбелязвам всеки пакет за 3G, който иначе щях да си закупя със сигурност и други техни пропуснати печалби):

декември 2012: –120 лв. депозит роуминг (реших да не си го пускам изобщо; ще използвам wifi)

декември 2012: 3G пакет L –32,90 лв. (щях да си го активирам за следващото пътуване в EU)

декември 2012: 527 sms изпратени като imessages и други -73,78 лв. (вече няма да правя компромис и да пусна текстово съобщение, винаги ще е или imessage, или ще е IMO, или viber…)

декември 2012 общо: -226,68 лв.

януари 2013: 3G пакет L за UK 32,90 лв.

март 2013: 3G пакет L за Германия 32,90 лв.

Advertisement

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s