PR за нови компании

Paul Blanchard е основно действащо лице в една от най-интересните и иновативни PR агенции в Лондон. Оказва се, че успява, защото спи доста по-малко от всички останали и е буден преди и след като са станали/легнали клиентите му. Той просто е на линия за каквото е необходимо…

Тъй като определено знае за какво говори, презентациите му са мотивиращи и интригуващи. А на последната, на която имах удоволствието да присъствам, даде няколко важни съвети за стартъпи, плюс малко инфо от кухнята:

За журналистите:

– тъй като работят в изключително напечена обстановка, нямат много време или просто не им се занимава с вас. Затова каквото им пращате, трябва да могат да copy-paste. Това означава, че трябва да е написано по “журналистически”.

– те не са “за” или “срещу” вас. Те просто отразяват това, което сметнат за интригуващо (Пол го нарича “eyebrow-raiser”, или иначе казано, всичко, което кара веждите на четеца да се повдигнат).

– искат истории.

PR

Най-честите грешки, когато изпращате press releases:

– “Прекрасна компания създава прекрасни неща”… Никой не се интересува от тривиални неща. Трябва да има новина. А това по-горе със сигурност не е.

– “Преместихме си офиса..” Все едно на някого му пука.. :D

– “Печалбите ни растат”.. Никой не пише за такива неща.

– основен проблем е, че изпращате примерно 12,000 e-mail-и, а response rate е под 2%. Причината е масовият мейл със скучен press release. За да има смисъл, трябва да се пише до няколко определени медии, с които вече имате отношения и знаят, че информацията от вас е интересна и надеждна.

– една от най-сериозните грешки е, да изпратите press release в прикачен файл. Историята трябва да е лесно достижима и най-важното да се съдържа в първото изречение от вашето писмо.

Няколко съвета от кухнята:

+ Изберете подходяща аудитория, до която искате да достигнете: потенциални клиенти или партньори. Разберете какво четат. Бъдете там (независимо дали е един вестник, радио или микс от това и социалните мрежи).

+ Създайте подходящо послание за тях.

+ Създайте си дългосрочни партньорски взаимоотношения с медията и журналистите, които ви интересуват. Те трябва да могат да разчитат на вас.

+ Старайте се да имате по 2-4 добри истории на месец.

+ Не подценявайте наградите! Кандидатствайте за награди поне веднъж на месец – те са много силен PR. Освен това, когато ги печелите, това създава впечатление за постоянно развитие на компанията ви.

Тъй нареченият TRUTH PR модел:

Topical – новината ви да се е случила скоро, след последното издание на медията.

Relevant – да е от значение за читателя; да го интересува.

Unusual – да е неочаквано.

Tension – да има конфликт, драма; и изходът да не е ясен.

Human – да докосва хората (емоции, гняв, радост, страх и т.н.)

Advertisement

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s