ставаш ли за “предприемач”? Тест: направи си бар!

Ако имаш мераци да ставаш предприемач (доста е модерно напоследък ;), можеш много лесно да се тестваш. Един от най-добрите начини да провериш дали имаш бизнес нюх, е да си направиш бар (по-лесно е от ресторант, но реално кафене, пекарна или ресторант върши същата работа).

Ето и 7-те точки, по които да провериш къде си по скалата на “добрия предприемач и модерен бизнесмен”:

1. Be(at) the competition

Пълно е с барове, ресторанти, кафенета, вече и пекарни. И колкото повече никнат като гъби, толкова по-любопитни и стойностни стават. Така е в тази сфера – винаги има място за още една гъба, просто защото хората търсят нови места. От една страна имаш голям шанс, защото може да не си купуват лекарства, но българите със сигурност ще излязат да пият бира, или ще ги домързи да си сготвят вкъщи. Впрочем, където има много хора, има и много търсене на заведения.

2. Развивай еко-системата

Както онлайн стартъпите си имат еко-система, така и кварталите си имат такава. Когато създадеш още едно живо местенце в твоята еко-система, ти спомагаш за нейното развитие. Създаваш и конкуренция, която стимулира вдигането на качеството, от което България има голяма нужда.

3. Тествай всичко, което знаеш

Ако си пътувал много; ако си работил нещо друго, сега е моментът да експериментираш на макс. Вкарай всички прибрани в някое забутано шкафче на твоя мозък неща в действие! Когато развиваш място, на което идват хора, всеки детайл има значение. Трябва да се стараеш всичко да е изпипано.

4. Бил ли си наистина толкова добър?

В коя сфера си специализирал преди? Имаш ли самочувствието, че си бил добър професионалист? Защото ако не можеш да адаптираш уменията си към нещо толкова просто, е хубаво да поставиш под съмнение покритието на самочувствието си. Поне веднъж.

а. Маркетинг. Сега е истинският тест за теб. Всеки лайк във facebook за твоето местенце, вече е наистина потенциален или настоящ клиент. Чудил си се как работи foursquare от другата страна?

б. Програмист. Какво app-че ще измислиш за твоя бар? Какъв ще е уебсайтът? Каква система ще ползваш, за да следиш какво пият/ядат хората? Ще вдигнеш ли нивото или просто ще следваш тези преди теб?

в. Biz Dev. На каква ценова политика ще заложиш спрямо таргет групата? Как ще балансираш приходи и разходи? Какъв ще ти е асортиментът и защо?

Няма по-лесен начин да тестваш реално идеите си от това да ги тестваш върху малкия бизнес. Причината е, че виждаш резултата веднага и можеш да тестваш практиките си моментално. И ще видиш в изражението на клиента дали си уцелил. Нещо, което няма как да видиш в Google Analytics.

5. Говорим за малко пари

Инвестицията е малка. Приходите идват веднага. Не е фатално да не успееш. То и иначе не е фатално, ама в този случай определено няма причини за сериозен уплах.

6. Учиш се на организация

За да могат да работят служителите ти в заведението, например, има много законови изисквания. За разлика от IT бизнеса, тук попадаш в един доста по-административно-бумашки филм, който те калява за цял живот.  Сигурно само военната служба може да ти даде по-стабилна школовка, знам ли…

7. Какво всъщност създаваш

Атмосферата на мястото показва какъв човек си. As simple as that: един интересен начин да тестваш себе си и на какво си способен. Начинът, по който оформиш мястото; нещата, които предлагаш; начинът, по който ги сервираш; как комуникираш с клиентите си… След като минеш през всичко това, ще бъдеш много по-добър онлайн. Защото истинският опит с клиенти се случва офлайн. Но за да го разбереш, трябва да си го преживял.

Advertisement

One thought on “ставаш ли за “предприемач”? Тест: направи си бар!

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s