LND vs SF 2013

lnd-2013

От 2011 насам не съм намирала от онези електрикови гривнички с надпис ‘London 2010’, ‘London 2011’… Откакто скъсах/загубих/подарих всички предходни, ми се искаше да подновя колекцията. Но нямаше нито 2012, нито 2013. Но има много неща, които там ги има и биха ни били полезни да приложим и ние. И не разбирам защо не го правим…

# Който не бърза, стои от дясно на ескалатора. От ляво се ходи. Защото времето е ценно и всеки има нещо за вършене. Въпреки, че този забързан начин на живот изморява доста понякога, ти позволява да преживееш доста повече неща за по-кратко време. Хората ти отговарят на всеки email в рамките на следващите няколко часа и ако не успеят, ти се извиняват. В България не ми отговарят на мейли със седмици, а понякога дори не ми отговарят…

# Да се кандидатираш за пост, за който събираш гласове, в Англия става като дадеш определен депозит. Така например, за да станеш Mayor of London трябва да внесеш 10,000 pounds и ако след гласуването имаш над 5% избиратели, си ги получаваш обратно. В противен случай остават за държавата.

# Пазят характерното, традиционното и не го унищожават. Адаптират го. Например, тази червена кабинка за телефон. Вече почти не се използват, но пък един банкомат наоколо никога няма да е излишен… Или пък ще бъде излишен след няколко години, когато ще се появи нова идея и тази кабинка винаги ще остане сред символите на британската столица.

# Не е толкова лесно да разрушиш стара къща, за да построиш стъклен мол или офис сграда. Дори не можеш да си пипаш фасадата, когато си решиш. Ако апартаментът ти е в сграда паметник на културата (а те са страшно много), дори дограмата не можеш да си смениш… Но пък благодарение на това, градът е изключително красив и продължава да бъде, дори стотици години по-късно. Нещо, което със сигурност не можем да кажем за София, за съжаление.

# Парковете се поддържат чисти и се заключват в 22:00 ч. Затова е почти невъзможно да чуеш за убийство в тъмен парк, за счупена от бирени бутилки глава. През деня там е пълно с хора, които спортуват, танцуват, карат кънки, скейт, похапват, пекат се, играят си с катеричките. И тичат. Страшно много хора тичат.

# Тук е златната среда на велокултурата. Защо златна? Защото велосипедистите не са се самозабравили (както в Германия, например, но това е отделна тема) и защото все пак има велоалеи и маркировки навсякъде. И има стоянки за колела под наем из целия град.

# Градът излъчва светлина. Тоновете на сградите са светли, ярки, разнообразни. Няма я характерната за соц-а сивота и се чудя ние дали ще поискаме някой ден да се захванем с нея и да я изкореним. Белким тогава станем поне една идея по-малко кисели… И карамелено-кафеникавите примеси от новия дизайн на бул. Витоша със сигурност не са решението, което generation X, Y & Z търсят, за да останат в България.

#ДАНСwithme #оставка

Advertisement

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s