ще се чете ли повече новинарският сайт, ако е хубав?

Въпреки, че “хубав” е доста субективно и неопределено понятие, отговорът е “да”.

За един уебсайт, концентриран върху съдържанието за четене, “хубав” би означавало статията да е разделена на логични параграфи, да има достатъчно място между редовете и думите, буквите да се четат лесно, да няма излишна информация и дразнещо окото форматиране.

Отдавна се чудя защо повечето български новинарски сайтове продължават да изглеждат като създадени през 90-те и само единици от тях показват еволюция по отношение на своя дизайн. Тези, които нанесоха по-стабилни промени, очевидно го направиха с цел да успеят да припечелят повечко пари от реклама: сайтовете изведнъж се запълниха с банери и огромни анимации, които те удрят в челото и съдържанието някак отиде на второ-трето място.

Според едно обстойно проучване на Кевин Ларсън (Microsoft) и Розалинд Пикард (MIT), текстовете, които не са форматирани добре създават неприятно чувство у хората, които ги четат. И имайки предвид изгледа на новинарските ни сайтове, явно не само съдържанието на новините, но и начинът по който ни ги поднасят, е допринасял за нещастието и депресията на българите като цяло.

За да не празнословя, реших да разгледам състоянието на новинарските ни сайтове с днешна дата. След като напишеш в Google “новини България”, би трябвало да излязат 10-те най-стойностни носители на информация. Ето как изглеждат някои от тях:

dnes-bg-article-design

Dnes.bg са най-добре оптимизирани явно, защото излязоха на 1ва и 2ра позиция. Така изглежда дизайнът на една статия, а за да стигнеш до текста за четене, трябва да преминеш през голям рекламен банер и голяма фотография към новина. Текстът малко ме притеснява докато го чета, защото има странно форматиране и пунктуация на места.

novini-bg-article-design

Ситуацията при Новини.бг е подобна: отново трябва да се скролне, докато може да се прочете новината. Особено интересно е, че за да прочета статията, трябва да лайкна страницата им във facebook или да си направя труда да затворя този приканващ прозорец. Ако го игнорирам, ще ме преследва до края на моето скролване, колкото и да съм стоически настроена.

24-chasa-article-design

24 часа излизат на четвърта позиция и отново по време на четенето на статията, можем да се разсеяме от рекламни банери и карета, изкачащи от горе и в дясно. Текстът е разделен на параграфи и не е труден за четене, но снимката към статията заема ценно място от нея, което създава неприятно усещане в началото на четивото.

darik-news-article-design

Дарик News са по-сдържани относно рекламните карета тук, отново наблягат на основната снимка към статията и изглежда другите статии “по темата” са доста важни и не бива да се пропускат. Разстоянието между редовете е достатъчно, за да се чете спокойно. Използват Тахома, който е един от най-стандартните шрифтове за сайтове и се чете без проблеми.

dnevnik-article-design

Дневник не излизат на първа страница при резултатите от търсенето, но ги добавих, защото като цяло са по-напред в онлайн присъствието си. Мисля, че са едни от първите, които използват фонт тип Serif (Georgia), с което създават едно по-стилно усещане и напомнят на печатния облик на изданието. Те са и единствените, при които дизайнът не се потрошите от unzoom-ването, което направих, за да обхвана повече от статията в скрийшота си. Въпреки това, за да стигна до статията, трябваше да по-скролвам – има и голям рекламен банер отгоре, който наистина заема доста място.

Според последните проучвания в поведението на потребителите, сайтовете, които силно залагат на съдържанието за четене, все повече ще опростяват дизайните си. Нетърпимостта към разсейващи решения като реклами и анимации се е повишила драстично през последните години основно заради огромното количество маркетингови атаки, които ни заливат. След като започна по възможно най-простичкия начин, Интернет се напълни с различни формати за представяне на съдържанието, и тенденцията е връщане обратно към опростяване. Големите платформи, които работят в посока да задържат потребителите си по-дълго, все повече ще залагат на концентрирано съдържание и красива (и умна) навигация от една тема в друга.

Хората, които стоят зад Twitter, са едни от първите, усетили реакцията на потребителите, когато им поднесеш кратка и синтезирана информация. Еван Уилиямс е създател на компании, които се концентрират именно върху разказвачеството в настоящата дигитална ера (Blogger, Twitter, Medium) и споделя, че преживяването по време на четене и писане, е от изключителна важност. Именно затова с най-новия си проект се концентрира върху споделянето на истории и новини по възможно най-простия, красив и изчистен начин.

Advertisement

2 thoughts on “ще се чете ли повече новинарският сайт, ако е хубав?

  1. Добра колекция от новинарски сайтове, които не чета. Не искам да звучи като реклама, но за мен най-нормалният сайт за БГ новини е http://www.mediapool.bg. Добрият дизайн на един новинарски сайт не само улеснява и напътства читателя, но и създава усещатане за достоверност, а и от там професионалност на дадената агенция. Не бива да забравяме, че говорим за новини, за събитя, за информация носеща позитиви за едни и негативи за други. Следователно информация за това кой притежава новинарската медия, кой е главният редактор, трябва да бъде на лесно и достъпно място с цел създаване на прозрачност и достоверност.

    1. Ако разглеждаме сайта като съдържание на новините, достоверност… е съвсем друго нещо. Тук по-скоро наблегнах на дизайна и на това дали има шанс и в България да навлязат най-новите практики. Съответно, нещата, които си изброил са си доста важни, но прозрачност май е малко трудно да се постигне :-)

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s