6 начина да си набавиш картинки за блог поста

Няма какво да се лъжем – живеем в много графично-ориентиран интернет напоследък и картинките към всяка статията са почти толкова важни, колкото е тя. Защо е графично-ориентиран? Защото хората четат все по-малко дълги текстове на монитори, а по-скоро ги сканират и преглеждат. Обаче картинките ги гледат. Гледат ги и им се наслаждават. Затова услуги като Instagram и Tumblr избухнаха така напоследък.

Съответно е и доста важно каква картинка ще се постави към всяка статия, независимо на каква тема е тя. Съвсем просто е: тя придава настроението на статията (освен изказа) и е най-силната ти ключова дума в целия текст. Освен това можеш да я използваш за по-добро позициониране в социалките (според статистиката, постовете във facebook, които са снимка или картинка, са много по-гледани, цъкани и харесвани от постовете, които съдържат само текст).

И идва тънкият момент откъде да се сдобием с такава, без да нарушим нечии права. Тънък е, защото в България все още много хора имат навика да напишат в google някаква ключова дума, да я видят нарисувана, да я дръпнат и качат в статията. Това че някой притежава тази картинка няма никакво значение. Добрата новина е, че на все повече хора започва да им пука. И искат да слагат снимки в статиите си, които са с уредени авторски права.

Ето 6 съвета какво можем да направим, за да сложим готина картинка и тя да е само и единствено наша:

1. Купи си от сайтовете за продажба на картинки.

Написах в google да видя какви сайтове за картинки на български има и намерих само 2 предложения: bgstock (който е пейзажно-ориентирано) и image tresor (за който никога не бях чувала).  За щастие има мноооого сайтове на английски, които имат огромен асортимент и са проверени (например най-известните istock & shutterstock).

2. Нарисувай си сам

Captain obvious, нали?! Ами ако ти се отдава и работиш с таблет или скенер и фотошоп или друга подобна програма, защо не?! Тъкмо ще изживееш още веднъж темата, за която си писал.

Night landscape
Първото ми драскане по таблет за рисуване

3. Снимай сам

С наличието на доста добри смартфони с нелоши снимачни възможности, вече не е трудно да направих хубава снимка и сам. Ако имаш и хубава камера – още по-лесно!

Ако искаш снимката ти да е по-барната, имаш лесен и труден вариант. Лесен: минаваш я през един-два филтъра (за целта има куп програми и приложения, като най-популярeн e Instagram; аз много харесвам и Pixlr-o-matic; някои телефони си имат вградени филтри и редактори). Труден: мини я през Adobe Photoshop (или друга подобна програма), ако можеш да работиш на него. Ако не можеш – има туториали на всяка тема (как да направиш определен цветови ефект, как да оправиш контраста и т.н.) Виж тези.

4. Пиши/рисувай/драскай и снимай

Ако обичаш да драскаш по тетрадките и листата, значи тук ще си силен. Драсни нещо забавно по темата, нарисувай някакво твое си човече, надраскай история, сложи стрелки… Импровизирай. После снимай творението и ако ти се занимава, поиграй със снимката или поне удари една малка корекция на цветове, контраст. Може и да се получи много добре.

drawings on paper
Използвай въображението си на макс. Ако не, бял лист и черен тънкописец също вършат работа. Това е някакъв пример, не особено старателно барнат… но хващаш идеята ;-)

5. Прави колажи

Колажът е като в музиката: микс от песни – когато събереш няколко на едно място, промениш им динамиката и добавиш малко от себе си, те стават съвсем ново произведение и то си е твое. Експериментирай ;-)

колаж от снимки

6. Намери си перманентен източник

Ако не използваш картинките с комерсиална цел, можеш да използваш всички, които са качени в нета с разрешение да ги ползваш при определени условия. Разгледай къде има автори, които качват картинки с разрешение да се ползват срещу, например, линк към техния сайт и изрично изписване на автора. Повече за Creative Commons можеш да прочетеш и в уики, а във Flickr даже има филтър за видовете картинки качени в платформата.

Advertisement

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s