детето ти да разбира средата, в която живее

Вероятно детето ти е ултра фен на таблета или смартфона ти и има силно влечение към игрите, които си качил на него? Не знам за теб, но моята племенница се радва повече на телефона ми, отколкото на мен, когато се видим. Заедно се смеем над този факт и не е тъжно или страшно. Интересно е. Сегашните деца ще израснат в един съвсем различен свят от нашия и наша задачка е да им осигурим достъп до него, за да не останат аутсайдери.

Имаме още две задачки: едната е да ги научим да ценят и офлайн света и да се подсигурим, че разбират и какво стои зад онлайн света. Има и тулове за тези неща, а аз ще дам няколко примера за такива по втората задачка. А допълнителната екстра е, че ще научат и нови термини на английски.

Code Kingdoms

Code Kingdoms

Уеб и iPad приложение, което цели да научи децата между 6 и 13-годишна възраст на основни познания за JavaScript. Всичко това се случва докато играят забавни игри и без да усетят, ще натрупат знания и разбиране на кода зад интересните нива, които ще строят сами.

Tynker

Tynker

Това уеб приложение е създадено за научаване на основните езици за кодиране – има уроци и дава възможност за създаване на учебен план; онлайн класни стаи. Уроците са построени така, че да са лесни за следване и без външна помощ.

Move the Turtle

Move the turtle

Приложението е за iPhone и iPad и струва $2.99. Идеята е с помощта на симпатична костенурка, детето да види как се случват основни процедури в програмирането. Главният костенурски герой напомня на старото лого по времето на Apple IIe.

Hopscotch

Hopscotch

Още едно приложение за iOS, но безплатно. Децата могат да програмират героите си как да се движат, с цел да научат основите на програмирането.

Scratch

Това е уеб приложение, създадено е за малко по-големи деца (8-16 години) и доколкото виждам в описанието (не съм го тествала) има за цел да работят с родителите си, или друг “учител”. Не се изисква да си програмист, за да го тестваш със своето дете; имаш достъп до много информация и други потребители, които да те улеснят.

..

Не се знае дали детето ти ще се зариби. Но по никакъв начин съмнението не е причина да не опиташ. Напълно е възможно да пробвате няколко приложения, преди да намерите нещо, което да му пасне. Също така и моментът може да не е точен – затова не се отказвай при първия неуспех. ;-)

Advertisement

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s