форум жените в уеб: за какво говорихме и какви са възможностите

В петък (снимки тук) фондация БГ Сайт и JobTiger ни поканиха да поговорим малко за жените в уеб, какви са техните битки и победи. Макар и с малко закъснение, реших да драсна основните неща, за които говорихме – най-малкото защото в залата имаше около 50 човека, а е хубаво с тези неща да са наясно повече хора.

Форум: Жените в Уеб
Снимка: @ruzhin

Обсъдихме доста неща, но като че ли основните, които всяка жена запътила се към уеба, е хубаво да знае са:

# Като цяло се знае, че жените на ИТ позиции са доста по-малко от мъжете. В същото време вече има доста положителни примери за жени програмисти, QA-и и софтуерни архитекти, които са добри. В компаниите за игри, обаче, още няма такива примери – там и генерално по-трудно ги приемат.

# Има проблем в комуникацията между програмист и бизнес/маркетинг хората. Решение: мениджъри, бизнес развитие и маркетинг специалистите най-сетне да осъзнаят колко важни са hard skills, за да те приемат насериозно и да спечелиш уважение. Основните познания на кода са абсолютен минимум за адекватна кариера в ИТ компания.

И за да заработи това решение, ръководителите на екипи от програмисти също трябва да се погрижат хората им да вдяват малко и от работата на другите, или поне да са наясно, че те едва ли могат да я вършат толкова добре.

# Жените в уеб – вече ги има. Това са тези, които работят в ИТ компании, които създават уеб продукти, както и тези, които са активни в социалните мрежи и медии и са заели своето място там.

# Жените програмисти като цяло са още подценени. Има добри примери, но са твърде малко. Според мен, това е проблем, който ще се изчиства във времето и няма да е скоро – тепърва трябва повече жени да се понаучат да кодят добре, та чак тогава да свикнат хората, че жена програмист не е изключение.

# За да заемеш своето място в уеб, не е необходимо да си програмист. Но основните познания по html, css, javascript и т.н. скоро ще са абсолютен минимум да си адекватен в работата си (ако вече не са…).

Искам в уеб! Какви са възможностите и какво да правя?

“Cut the drama” е любимият ми цитат от форума (много точно казано от Събина Панайотова). Ако искаш да работиш в уеб компании или да създаваш такива, е хубаво да се подготвиш добре. Възможности – бол. В момента хората дават куп пари (в целия свят) да стимулират жените да се ограмотят повече и е хубаво да се възползваш. Идеи как:

# Започни с basics. Запознай се с основните неща, като изкараш уроците в Codecademy. Има още купища подобни платформи, тази съм я тествала и затова я препоръчвам.

# Запиши се в някаква програма, за да се учиш и с други хора (така е още по-лесно, защото ще си помагате и ще има кого да питаш) – следи из нета. В София скоро имаше Rails Girls – сигурна съм, че това е само началото и ще има и други подобни събития. Извън България е още по-интересно (и е достъпно) – аз бях за 2 месеца в Лондон, имайки честта да участвам в първия Code First: Girls. Hacker Retreat в Ню Йорк понякога дават пълна стипендия за жени. Освен в Google, за всякакви програми можеш да следиш и във F6S (ползвай филтъра, за да намериш неща като за теб). Виж и Geekettes, който ще се проведе на 6-ти юни в Берлин.

# Предизвикай себе си. Най-сигурният начин да научиш ново умение е, като намериш начин да си сериозен и да се упражняваш всеки ден, макар и по малко. Вземи пример от Jennifer Dewalt, която за да се научи да коди, правеше по един уебсайт всеки ден. Аз пробвам да свикна с таблета за рисуване за пръв път с моя проект I got 99 creatures.

След тези бързи 3 стъпки, всичко останало ще се нареди само. Успех ;-)

Advertisement

One thought on “форум жените в уеб: за какво говорихме и какви са възможностите

Why not join the conversation?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s